Zielona herbata – właściwości lecznicze i przyrządzanie

Najpopularniejsza czarna, zielona, owocowa, a także biała, liściasta czy ekspresowa. Mowa oczywiście o herbacie, która obok wody i kawy jest jednym z najpopularniejszych napojów w naszym kraju, a także na całym świecie. Herbata to napój, który przywędrował do nas z Chin i stała się nieodłącznym dodatkiem do niektórych posiłków. Towarzyszy najczęściej śniadaniom, ciepłym deserom, a także spotkaniom towarzyskim w gronie przyjaciół. W związku ze swoją popularnością doczekała się wielu rodzajów i odmian, a także dużej rzeszy swoich zwolenników, którzy nie wyobrażają sobie bez niej życia.

Właściwości zdrowotne zielonej herbaty

Zielona herbata ma wiele właściwości i zastosowań, niektóre są bardzo korzystne dla naszego zdrowia.
Wśród nich można wyróżnić szczególnie: zawartość witamin C, B, E, K, aminokwasów, garbników, mikroelementów (takich jak wapń, cynk, mangan, potas, fluor), polifenoli czy katechin.
Ponadto zielona herbata ma zdolność wspomagania organizmu w walce ze schorzeniami wielu narządów, dlatego wskazana jest zarówno dla osób zdrowych, jak i chorych.
Regularne spożywanie zielonej herbaty wpływa na :

  • wygląd skóry, przede wszystkim efekty są widoczne na skórze trądzikowej oraz tłustej,
  • przeciwdziała procesom starzenia się skóry,
  • poprawę nastroju oraz zmniejszanie stanów depresyjnych,
  • zapobiega powstawaniu cellulitu,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • zmniejsza ryzyko powstawania chorób układu krążenia takich jak udar, zawał, wylew,
  • łagodząco na choroby jamy ustnej,
  • ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu LDL we krwi, który jest niekorzystny dla naszego zdrowia,
  • działa przeciwzakrzepowo na układ krwionośny,
  • wykazuje działanie wspomagające w terapiach antynowotworowych,
  • poprawia krążenie mózgowe, stymuluje pamięć i koncentrację, dzięki temu może zapobiegać powstawaniu demencji starczej,
  • wspomaga proces odchudzania, i wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej.

Zielona herbata – wsparcie podczas procesu odchudzania

Zielona herbata to obowiązkowy punkt w codziennym menu, dla wszystkich osób, które mają zamiar zgubić parę kilogramów na wadze. Może ona służyć jako środek wspomagający trawienie, ponieważ ma szczególną zdolność rozpuszczania, która polega na rozdrabnianiu tłuszczów i olejów zawartych w ciężkostrawnym pożywieniu. Dzięki temu wpływa na przyspieszenie przemiany materii oraz zmniejsza nadmierny apetyt dzięki zawartości: witaminy B, kofeiny, katechiny i polifenoli. Dzięki działaniu moczopędnemu wpływa na oczyszczanie organizmu z nagromadzonych toksyn. Poprawia pracę wątroby, która u osób z nadwagą jest zwykle nadmiernie obciążana.

Sposób parzenia herbaty

Aby wydobyć z herbaty jej wspierające zdrowie właściwości, nie należy jej długo namaczać, ale jedynie zaparzać przez krótki czas. Jedną z najpopularniejszych metod zaparzania jest przelewanie wrzątku przez herbatę. Narzędziem do tego wykorzystywanym jest sitko do herbaty.
Napój przygotowany w taki sposób, można rozcieńczać dodatkową porcją wrzątku, wedle gustu, jeżeli jest zbyt intensywna, można dolać więcej wody.
Drugie parzenie herbaty jest cenione ze względu na jej subtelność, ponieważ kwasy garbnikowe znajdujące się w herbacie nie dominują w smaku naparu. Taka dużo łagodniejsza wersja naparu nie zawiera wielu negatywnych właściwości, jakie posiada herbata.
Zieloną herbatę należy parzyć przez 3-4 minuty, w wodzie o temperaturze ok. 70–80°C. Im dłuższy czas parzenia, tym bardziej gorzka i mniej pobudzająca się stanie. Na 200 ml wody zaleca się stosowanie 2 g suszu zielonej herbaty. Liście zielonej herbaty nadają się nawet do trzykrotnego zaparzania.

Herbata to nie tylko gorący napój, a zwłaszcza zielona herbata, która wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także aromatem i bogactwem składników wykorzystywanych w kosmetykach, suplementach diety czy innych preparatach. W zależności od rodzaju i gatunku zielona herbata różni się smakiem oraz zawartością kofeiny i składników mineralnych, z których tak chętnie czerpiemy korzyści.