Wielbłądzie mleko prawdziwa bomba witaminowa dla organizmu!

Produkcja mleka wielbłądów stała się jednym z rozwijających się sektorów rolnictwa w Australii, ponieważ popyt na ten produkt rośnie zarówno lokalnie, jak i na arenie międzynarodowej. Mleko wielbłądzie to produkt o niezwykłych właściwościach. Zapotrzebowanie na ten egzotyczny specyfik postanowili wykorzystać dolnośląscy rolnicy, aby rozkręcić jedyny taki biznes w kraju.

Pierwsze mleczarnie dla wielbłądów

Pierwsze mleczarnie dla wielbłądów powstały w Australii i zostały otwarte w 2014 roku. Od tego czasu przemysł znacznie się rozwinął, a mleczarnie działają teraz w prawie każdym stanie i terytorium. Podczas gdy światowa produkcja mleka wielbłądów jest zdominowana przez kraje w Afryce Północnej i Wschodniej oraz na Bliskim Wschodzie, raport australijskiego rządu z 2016 r. Przewidywał, że „oczekuje się, że w ciągu pięciu lat do 2021 r. Nastąpi znaczny wzrost produkcji mleka wielbłądziego w Australii”.

W 2016 roku, w Australii wyprodukował 50 000 litrów mleka wielbłądziego, w porównaniu do 180 000 litrów rocznie. Megan Williams z pewnością przyczyniła się do tego wzrostu. Pod koniec 2014 roku wraz z mężem Chrisem założyli mleczarnię w północnej Wiktorii, mając tylko trzy wielbłądy z natury, które następnie musieli trenować, aby je doić. Pięć lat później ich firma – The Camel Milk Co Australia – przeprowadziła się do nieruchomości ponad dwukrotnie większej. Mają teraz stado ponad 300 wielbłądów, a obecnie około 60 jest dojenia.

Mleko wielbłąda produkowane jest również w Polsce

Natomiast u nas w kraju, Gospodarstwo Moniki i Krzysztofa Szymańskich posiadają 11 wielbłądów i są w trakcie budowy wielbłądziarni. Rolnicy pasze niezbędne do hodowli wielbłądów kupują u lokalnych gospodarzy.

Początki biznesu były dość przypadkowe, jak twierdzi Pani Monika „Wszystko zaczęło się od tego, że mamy w rodzinie dziecko chore na cukrzycę, lekarz opiekujący się dzieckiem zalecił picie wielbłądziego mleka, aby wzmocnić dziecko i sprawdzić jakie będą rezultaty w leczeniu choroby.

Dla kogo mleko wielbłądzie?

Mleko z wielbłąda nazywane jest jednym z najzdrowszych mlek zwierzęcych. Jeśli chodzi o odżywczość w dużym stopniu przypomina ludzkie mleko matki. Zawiera bardzo dużą ilość witaminy C, wysokie dawki składników mineralnych (wapnia, potasu, fosforu, żelaza, miedzi, cynku i magnezu). Posiada kwas linolowy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Dzięki tym składnikom wspomaga leczenie Alzheimera, autyzmy, cukrzycy, wirusowym zapaleniem typu B, alergie pokarmowe, a nawet AIDS. Jest też coraz częściej stosowane w kosmetyce, ponieważ doskonale nawilża skórę, odżywia ją przenikając do najgłębszych warstw.

Więcej na https://www.bbc.com/news/business-48935371 oraz https://www.agrofakt.pl/mleko-wielbladzie-juz-produkowane-polsce/