O czym pamiętać podczas importu wina?

Wino z Włoch, Francji czy Hiszpanii to klasa sama w sobie. Nic dziwnego, że Polacy chętnie piją wino z zagranicy. Sam import wina może być jednak trudny. W poniższym artykule przeczytasz,o czym pamiętać podczas importu wina, by uniknąć niemiłych niespodzianek.

Zacznij od firmy

Przepisy mówią jasno, że sprzedażą wina w Polsce może zajmować się wyłącznie osoba prowadząca działalność gospodarczą lub przedsiębiorstwo. Samo założenie firmy nie jest skomplikowane w przypadku jednoosobowej działalności, w przypadku spółek rejestracja może się nieco wydłużyć i wymagać wizyty u notariusza.

Zezwolenie

Do sprzedaży wina należy mieć zezwolenie, czyli tzw. koncesję. Zezwolenie na sprzedaż detaliczną wina wydaje Urząd Gminy, należy złożyć do urzędu odpowiedni wniosek. W przypadku wina będzie to „zezwolenie na sprzedaż alkoholu powyżej 4,5 % do 18 % oprócz piwa”.
W przypadku, gdy chcemy sprzedawać wino innych przedsiębiorcom, konieczne jest również zezwolenie na sprzedaż hurtową wydawane przez Marszałka Województwa. W tym przypadku nie obowiązują żadne limity, więc na pewno je uzyskamy pod warunkiem złożenia wniosku i uiszczenia opłaty. Dla przedsiębiorców rozpoczynających działalność wynosi ona 4000 zł, w kolejnych okresach opłata jest obliczana ze względu na wartość sprzedaży, ale zawsze zapłacimy minimum 4000 zł.

Rejestracja w zakresie podatku akcyzowego

Każdy, kto chce importować wino do Polski musi dokonać rejestracji w zakresie podatku akcyzowego, czyli wypełnić zgłoszenie AKC-R oraz wnieść opłatę 170 zł. Następnie w referacie Urzędu Celnego musimy zarejestrować ewidencję znaków akcyzy. W ewidencji zapisujemy wszystkie kupowane przez nas banderole, a raz do roku wysyłamy do Ministerstwa Finansów zapotrzebowanie na banderole.

Dokumenty

Import wina wiąże się z długą listą dokumentacji. Konieczne dokumenty, jakie musi nam przesłać dostawca wina to:

  • Faktura handlowa
  • List załadowczy zawierający informacje i ilości i rodzaju opakowań w przesyłce, wagę netto i brutto całości przesyłki.
  • List przewozowy potrzebny do udokumentowania transportu bezpośredniego przy stosowaniu preferencji celnych. Jest on wystawiany przy przekazaniu przesyłki do transportu przez spedytora lub nadawcę.
  • Dokument VI – świadectwo i raport analityczny, stosowany w przewozie wina z krajów trzecich. Niezbędny jest dokument oryginalny.

 

Koszt transportu

Przewiezienie butelek to nie wszystko. Na koszty wpływają również dostarczenie polskich znaków akcyzy na czas do producenta. Już na początku współpracy z dana firmą należy przekazać firmie winiarskiej dokładne instrukcje dotyczące polskich znaków akcyzy. Kolejną istotną kwestią jest położenie winnic, ponieważ plantacje na ogół rozciągają się po zboczach gór, gdzie trudno dotrzeć. Zazwyczaj importerzy odbierają palety od kilku dostawców oddalonych od siebie od kilkadziesiąt kilometrów. Warto dokładnie rozplanować trasę, by odbierać towar z kilku winnic, dzięki czemu nie kołujemy bez potrzeby po okolicy.

Niechciane koszty

Zdarza się, że winnica nie zdąży przygotować towaru na czas, ale nie poinformuje nas o tym wcześniej i dowiadujemy się o tym fakcie, kiedy nasza ciężarówka jest na miejscu. Tym sposobem już mamy koszt i to bez pokrycia, bo zmarnowaliśmy czas kierowcy i paliwo, a nie otrzymaliśmy wina. Podczas ładowania palet należy zwrócić uwagę, że zabieramy dokładnie ten trunek, który zamówiliśmy. Pomyłka jest możliwa, ponieważ winnice często zaopatrują różnych dostawców. Podczas transportu trzeba się też liczyć z ryzykiem zniszczenia lub kradzieży, dlatego należy szukać wiarygodnych firm transportowych i ustalić kwestie dotyczące bezpieczeństwa i ubezpieczenia transportu. Utrata jednej palety

Jedna firma

Najlepiej, jeśli wszystkie etapy związane z transportem, banderolowaniem, składowaniem, obsługą podatkową i celną odbywają się w jednej firmie. Dzięki temu zminimalizujemy ryzyko błędów i opóźnień, które mogą nas sporo kosztować.

Preferencje konsumentów

W Polsce panuje zmienny popyt na wina. Najwięcej kupuje się go w okresie przedświątecznym. W Polsce dobrze sprzedają się zwłaszcza wina słodkie i półsłodkie.

Koszt importowania

Koszt importowania wina zależy głównie od tego, ile hektolitrów wina rocznie chcemy sprowadzić, czy zamierzamy sprowadzać wina tanie, czy może dla wyrafinowanych klientów. Istotną kwestią jest także to, gdzie będziemy je sprzedawać, czy do własnej hurtowni, czy jedynie na stronie internetowej. Ponadto ważne jest posiadanie odpowiedniej powierzchni magazynowej. Spełnianie obowiązków podatkowych to również spory problem i koszt, w końcu trzeba uzupełnić masę wniosków, by uzyskać wszystkie pozwolenia.

Podsumowując, import wina jest dosyć skomplikowaną kwestią, ponieważ należy uzupełnić sporo dokumentów, a także umiejętnie organizować dostawy. Jeśli jednak uda nam się wszystko dobrze poukładać, na imporcie wina możemy sporo zarobić.