Ceny żywności w Polsce rosną – niedługo osiągną maksimum!

Wszystko drożeje! Takie hasło można często przeczytać w internecie lub posłucha na ulicy. Czy są to bezpodstawne wymysły? Otóż nie! Ceny żywności, najbardziej owoce i warzywa, w Polsce wzrosły w porównaniu do ubiegłego roku o min. 3 proc. Tym samym żywność stanowi jedną z najszybciej drożejących grup towarów. Sprawdź, które produkty najbardziej podrożały i o ile!

Żywność stanowiła jedną z najszybciej drożejących grup towarów. Wpływ ubiegłorocznej suszy i wysokich temperatur jest nadal odczuwalny, bowiem to właśnie przez nią w Polsce odnotowaliśmy podwyżkę cen warzyw i owoców.

Najbardziej poszybowały w górę ceny hurtowe takich produktów jak:

Warzywa są przeciętnie o kilkanaście procent droższe niż rok wcześniej, a w przypadku ziemniaków czy cebuli nawet dwukrotnie. Klimat za to był przychylny dla cen winogron oraz papryki, która staniała prawie o połowę.

W 2019 roku ceny towarów dostępnych na targowiskach wahała się w zależności od województwa. Najwyższą cenę za wczesne ziemniaki znaleźć można w dolnośląskim (4,50 zł) czy zachodniopomorskim (4,90zł), a cebulę w opolskim (4,80 zł) oraz również w dolnośląskim (5,17 zł). Natomiast w poprzednim roku najdrożej ziemniaki można było kupić w mazowieckim i świętokrzyskim (4 zł), a cebulę w zachodniopomorskim po zaledwie 2, 30zł.

Niekorzystne warunki pogodowe, takie jak susza i ulewne deszcze, niszczą uprawy i przyczyniają się do wyższych cen niektórych produktów żywnościowych. W tym roku zapowiadane upały nie poprawią tej sytuacji i możemy się spodziewać, że ceny będą ciągle rosły.