Biopaliwa

Biopaliwa jako alternatywa dla tradycyjnych paliw będących produktem rafinacji ropy naftowej pojawiły się stosunkowo niedawno. Wzrost ich popularności w świadomości konsumentów ma związek z próbą uniezależnienia się rynku paliw od dostaw ropy z Bliskiego Wschodu. Niestabilna sytuacja polityczna regionów, z których tradycyjnie wydobywa się ropę naftową, spowodowała potrzebę stworzenie silnej konkurencji, stad paliwa pozyskiwane z biomasy. Biodiesel to realne zagrożenie dla monopolu drogiego surowca dotychczas królującego na rynku jako podstawa produkcji energetycznej.

Czym właściwie jest biopaliwo?
Na biomasę, która później posłuży do fermentacji alkoholowej i stworzenia biobenzyny, składają się najczęściej rośliny, takie jak kukurydza (masowo przetwarzana na biopaliwo w USA), trzcina cukrowa czy też rzepak – pozyskiwany z niego olej estryfikuje w biodiesel.
Biopaliwo powstaje także w drodze fermentacji beztlenowej – biogaz to produkt finalny poddania takowej fermentacji odpadów rolniczych typu obornik czy gnojowica.

Ostatnio dostawcy biopaliw mają na celowniku paliwa, do których produkcji wykorzystuje się glony. Glony są doskonałym komponentem produkcyjnym nie tylko ze względu na opłacalność ich wykorzystania. Koszt produkcji biopaliwa z glonów jest niski. Hodowla glonów jest ze wszech miar korzystna – jako, że te organizmy morskie są dość niewymagające. Jakość wody czy też gleby, na której rosną może być stosunkowo niska – woda ze ścieków czy pustynia spełniają warunki.
Dystrybutor biopaliw trzeciej generacji uważa biopaliwa z glonów, określane biopaliwami trzeciej generacji, za najbardziej godne uwagi.

bio
Oczywiście mimo sporej przewagi glonów nad innymi organizmami roślinnymi ich wrażliwość na zanieczyszczenia czy powolny wzrost ciągle każą producentom biopaliw pracować nad innymi innowacyjnymi rozwiązaniami – jak na przykład wykorzystaniem inżynierii genetycznej w zaprojektowaniu idealnie odpornych roślin. Dostawcy biopaliw nie
ustają w wysiłkach mających na celu stworzenie paliwa doskonałego.